• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από τα τείχη της Πάτρας στις επάλξεις της Πόλης


Κωνσταντίνος. Η ευγενέστερη μορφή του αυτοκρατορικού οίκου των Παλαιολόγων, ο τελευταίος των Ελλήνων βασιλέων της Κωνσταντινουπόλεως. Πόσο πιο περήφανοι θα αισθανόμασταν για την πατρινή μας καταγωγή αν γνωρίζαμε ήδη από τα σχολικά μας χρονια ότι στα 1429 μ.Χ. ο δεσπότης του Μυστρά και τελευταίος αυτοκράτορας της βασιλίδας των πόλεων πολέμησε και τραυματίστηκε μπροστά από τα τείχη της πατρινής Ακρόπολης. Χάριν οφείλουμε στον υπασπιστή του και μετέπειτα διοικητή των Πατρών, Γεώργιο Σφραντζή, ο οποίος στο Χρονικό του διασώζει το παρ' ολίγον μοιραίο συμβάν όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά και για το Γένος ολόκληρο.

Οι αιώνες κουράστηκαν πολύ ως που να έρθει η ώρα η δική μας, η ώρα που μας δίνει την ευκαιρία να τους ανασκοπήσουμε. Κι όταν αποφασίσουμε και κάνουμε τον κόπο, η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα μας θα πάρει μια νέα μορφή, μια μορφή πιο υπεύθυνη, πιο σοβαρή, ηθικά πιο σημαντική. Κι ο Θεός θα χαρεί για την αγάπη αυτή.
 
Επιμέλεια: Κουκέσης Χαράλαμπος © 2023
 

Image
© 2024 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία