Ο Σπύρος Χ. Ψάχος γεννήθηκε στη Πάτρα και μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, εργαζόμενος στην Εμπορική Τράπεζα.
Σπούδασε οικονομικά, και μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον μουσικολόγο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαέα, και έλαβε πτυχίο και δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου, για το οποίο το Υπουργείο Παιδείας του είχε χορηγήσει ισοτιμία ανώτερης παιδείας. Επίσης έχει σπουδάσει Αρμονία με την καθηγήτρια Ουρανία Αρτέμη - Ιωαννίδη, και Πιάνο (μέση τάξη), με καθηγητή τον μουσουργό Γιώργο Γεωργιάδη.
Το 1975 διορίστηκε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, ως καθηγητής ειδικότητας, ενώ το 1986 προσλήφθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, ως καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής, όπου διδάσκει συνεχώς μέχρι σήμερα.
Έχει ιδρύσει, διδάσκει και διευθύνει Μικτό Βυζαντινό Χορό, με μέλη αποκλειστικά μαθητές του, σπουδαστές της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, γεγονός που αποτελεί πανελλήνια επιτυχία. Με τον πρότυπο αυτό χορό, έχουν δοθεί συναυλίες, τόσο στην Πάτρα, όσο και σε άλλες πόλεις (Αθήνα, Πύργος, Αργοστόλι, Ζάκυνθος, Αμαλιάδα).
Από το 1992, είναι πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ενώ έχει διατελέσει πρώτος (δεξιός) ιεροψάλτης και χοράρχης, σε ναούς των Αθηνών (Αγ. Γεώργιος Ριζαρείου σχολής, Κοίμηση της Θεοτόκου Καισαριανής), και στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πατρών.
Έχει συνθέσει μουσικές ακολουθίες και «ιδιόμελα» της Εκκλησιαστικής Υμνογραφίας (παραγγελίες), σύμφωνα με τις αρχές της κλασσικής βυζαντινής «οκτωηχίας». Έχει παρουσιάσει προγράμματα, σχετικά με τη μουσική των Αρχαίων Ελλήνων, τη Μουσική του Βυζαντίου, (Ψαλτική Τέχνη), σε σεμινάρια που έχουν οργανωθεί από φορείς της Πάτρας, και άλλων πόλεων (Αθήνα Πύργος, Κόρινθος).
Είναι συγγραφέας μεγάλου θεωρητικού έργου της Βυζαντινής Μουσικής, με τον τίτλο «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ», το οποίο έχει τύχει μεγάλης αποδοχής για την εκπαιδευτική συγκρότηση του υλικού, την τελειότητα και την πληρότητά του, το οποίο ήδη κυκλοφορεί σε β' έκδοση.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, εκτιμώντας το έργο του, με την πρόταση του Σεβασμιωτάτου μουσικολογιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πατρών κ. κ. Νικοδήμου (Βαλληνδρά), τον Νοέμβριο του 2003 με συνοδική απόφασή του, τον τίμησε, απονέμοντάς του τον τίτλον του «ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΥΜΝΩΔΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ».