• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ηλίας Βενέζης


Ο λογοτέχνης και Ακαδημαϊκός Ηλίας Βενέζης γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας. Το Πραγματικό του όνομα ήταν Ηλίας Μέλλος.

Οι σπουδές του δεν ήταν μεγάλες· τελείωσε μόνο το γυμνάσιο. Το 1920, σε ηλικία δεκαέξι χρονών, πήρε μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία και κατά την υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων το 1922 συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τούρκους. Μεταφέρθηκε στα βάθη της Ανατολής και εργάστηκε στα λεγόμενα «Τάγματα εργασίας».

Μετά την απελευθέρωση του πήγε στη Μυτιλήνη, όπου έμεινε για λίγο διάστημα. Εκει, δημοσίευσε για πρώτη φορά, το 1924 στην τοπική εφημερίδα «Καμπάνα», τις περιπέτειες και τις κακουχίες που έζησε στη διάρκεια του πολέμου. Αργότερα ήρθε στην Αθήνα και εργάστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1928 με το βιβλίο του «ο Μανόλής Λέκκας και άλλα διηγήματα». Το 1931 κυκλοφόρησε στη Μυτιλήνη το δεύτερο έργο του, «Το Νούμερο 31 - 328», με το οποίο έγινε γνωστός και καθιερώθηκε ως λογοτέχνης. Στο βιβλίο του αυτό αφηγείται με πολύ ζωντάνια το χρονικό της αιχμαλωσίας του από τους Τούρκους. Η επιτυχία του έργου ήταν μεγάλη και μεταφράστηκε στα γαλλικά, τα ιταλικά και τα πορτογαλικά.

Το 1939 μας έδωσε το μυθιστόρημα «Γαλήνη», που αναφέρεται στον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μ. Ασία. Δύο χρόνια αργότερα έθεσε σε κυκλοφορία τη συλλογή «Αιγαίο». 

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο συγγραφέας κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Αιολική γη», ένα από τα καλύτερά του. Μετά την απελευθέρωση, τον 1946, εκδόθηκε το θεατρικό έργο «Μπλοκ C», που είναι ένα δράμα σε τρεις πράξεις, εμπνευσμένο από τα χρόνια της κατοχής. Το έργο παίχτηκε από το Εθνικό Θέατρο το Δεκέμβρη του 1945.

Ακολουθούν τα πεζά «Φθινόπωρο στην Ιταλία»,ταξιδιωτικό μυθιστόρημα, «Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός», βιογραφία με μυθιστορηματική μορφή, «Οι νικημένοι», συλλογή διηγημάτων, «Αμερικάνικη γη», ταξιδιωτικό χρονικό, «Ωκεανός», μυθιστόρημα κ.ά.

Το 1957 ο Βενέζης εκλέχτηκε Ακαδημαϊκός και αργότερα έγινε διοικητικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του μας έδωσε τα έργα «Εμμανουήλ Τσουδερός», «Στις ελληνικές θάλασσες» και «Μικρασία χαίρε».

Συνεργάστηκε επίσης με περιοδικά και εφημερίδες, δημοσιεύοντας κριτικές, διηγήματα και επιφυλλίδες.

Πέθανσε στην Αθήνα το 1973.


Image
© 2024 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία