NEWSLETTER
Αρ. ΓΕΜΗ: 162500116000
Η μικρή τούτη μελέτη ενδέχεται να προκαλέσει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα της. Θα πρέπει να διευκρινιστεί από την αρχή ότι δεν προέρχεται από κάποιον ειδικό στο ποινικό δίκαιο και τη σωφρονιστική ή την ιστορία του δικαίου [...].
Η ανάπτυξη τής μελέτης έχει δομηθεί σε τρία επίπεδα. Στην αρχή παρατίθενται όλα τα αποσπάσματα πού εντοπίσαμε στα απομνημονεύματα τού Μακρυγιάννη, δεδομένου ότι στο άλλο βιβλίο του, τα «’Οράματα και θάματα», δεν εντοπίσαμε σχετικά αποσπάσματα. Στα αποσπάσματα λοιπόν αυτά ο Μακρυγιάννης λειτουργεί σαν στρατιωτικός διοικητής και αστυνόμος, ο όποιος παράλληλα διαδραματίζει ρόλο ποινικού δικαστή και ταυτόχρονα επιμελείται προσωπικά την εκτέλεση των ποινών, πού επιβάλλει.
Στο δεύτερο επίπεδο σκιαγραφείται ή κατάσταση τής ποινικής δικαιοσύνης και τού σωφρονιστικού συστήματος κατά τη διάρκεια τής Τουρκοκρατίας, καθώς και στά πρώτα χρόνια τού ελεύθερου Ελληνικού κράτους. Το τρίτο επίπεδο αφορά τις ποινικές και σωφρονιστικές αντιλήψεις πού κυριαρχούσαν στην Ευρώπη κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Τέλος αφού διαγραφούν οι ιδεολογικές προϋποθέσεις τού Μακρυγιάννη, επιχειρείται μία συγκριτική αντιπαραβολή των Μακρυγιαννικών αντιλήψεων και πρακτικών με τις αντίστοιχες τού επίσημου Ελληνικού και Ευρωπαϊκού δικαίου τής εποχής του, καθώς και μία κριτική διερεύνηση των δυνατοτήτων συμβολής τους στην επίλυση των αντίστοιχων σημερινών προβλημάτων, πού αντιμετωπίζει ή Ελληνική έννομη τάξη [...].
(Από την εισαγωγή του βιβλίου)