• 6909431393
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Α΄ Πανελλήνιο Ορειβατικό Συνέδριο στον Όλυμπο (1936)


Μοναστήρι Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 1934, ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συνδέσμου Πατρών Σωτήρης Γεροκωστόπουλος, είχε προτείνει με επιστολή του προς τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο την καθιέρωση πανελλήνιας ορειβατικής συγκέντρωσης στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνου, ημέρα εορτής του Προφήτη Ηλία. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον Ε.Ο.Σ. και το πρώτο Πανελλήνιο Ορειβατικό Συνέδριο διεξήχθη στις 15 Ιουνίου 1936 στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, υπό την προεδρία του τότε Διαδόχου και μετέπειτα Βασιλέως, Παύλου.

Κατά το πρόγευμα του συνεδρίου, ενώπιον του Διαδόχου, ο δημοσιογράφος και φυσιολάτρης Γιώργος Κοντογιάννης (1897-1972), εκφώνησε λογίδριο στην αρχή του οποίου σημείωνε:
 - «Μὲ ποίαν ἄδειαν καὶ ποῖον δικαίωμα κύριοι σύνεδροι, συνεκαλέσατε, παραβαίνοντες τὰ θεῖα, το συνέδριόν σας ἐπὶ τοῦ ἱεροῦ τούτου ὅρους; Δεν γνωρίζετε ὅτι οὐδέποτε ἀπὸ κοσμογονίας, ἄνθρωποι ἐπεχείρησαν να συγκεντρωθοῦν ἔστω καὶ εἰς ἀπλῆν σύσκεψιν ενταῦθα πλὴν τῶν θεῶν, οἱ ὁποῖοι ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ Διὸς ἐνήργουν τὰς συνελεύσεις των; Καὶ πῶς δὲν ἐφοβήθητε τὸν κεραυνὸν καὶ τὴν ἀστραπὴν τοῦ μεγίστου τῶν θεῶν; Μαντεύω τὴν ἀπάντησίν σας. Εἴχατε πλήρη πεποίθησιν ὅτι ὁ Ζεὺς θὰ σᾶς ὑπεδέχετο ξένιος!»

Στο συνέδριο αυτό παραβρέθηκαν και Πατρινοί φυσιολάτρες μεταξύ των οποίων και ο περίφημος ορειβάτης Ιωάννης Διακίδης, λιθογράφος στο επάγγελμα και μέγας ευεργέτης των Πατρών. Το 1962, την τελευταία φορά που ανέβηκε στον Μύτικα και στις άλλες κορφές του Ολύμπου, ο Διακίδης, ορειβάτης-φαινόμενο, ήταν 95 ετών, κατέχοντας έως και σήμερα το σχετικό ρεκόρ.

Ο Δήμος Πατρέων, τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε κεντρική αρτηρία του προάστιου οικισμού Περιβόλα, ενώ και ο Ορειβατικός Σύνδεσμος Πατρών ονομάτισε προς τιμήν του το δεύτερο καταφύγιο του Παναχαϊκού όρους στη θέση Πρασούδι στα 1.800 μ., που ο ίδιος άλλωστε πρωτόφτιαξε το 1938 και με δική του δαπάνη το ολοκλήρωσε το 1951.

ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ:

 


Image
© 2024 Βιβλιοδίφης. All Rights Reserved. | Όροι Χρήσης | Created by IntelSoft
Παλαιοβιβλιοπωλείο, παλαιά βιβλία, σπάνια βιβλία, συλλεκτικά βιβλία