NEWSLETTER
Αρ. ΓΕΜΗ: 162500116000
Η πρώτη έκδοση, ως ανάτυπο, της Ασκητικής το 1927 φέρει τον λατινικό τίτλο «Salvatores Dei», και από κάτω με μικρότερα γράμματα «Ασκητική». Η μετάφραση του κυρίως τίτλου είναι «Σωτήρες του Θεού». Δηλαδή, οι άνθρωποι είναι σωτήρες του Θεού. Ο ανθρώπινος αγώνας σώζει τον Θεό. Έχει ανάγκη τον Θεό ο άνθρωπος, αλλά και ο Θεός έχει ανάγκη τον άνθρωπο για να στερεωθεί, χωρίς τον άνθρωπο είναι πολύ αδύναμος και τρεκλίζει. Στερεώνοντας, όμως, τον Θεό, που κρύβεται μέσα σε κάθε ιδέα, όπως μέσα σε σάρκα, στερεώνουμε και την ψυχή μας και συμβάλλουμε στη δημιουργική εξέλιξη του κόσμου.
Τον Μάιο του 1938, η σύντροφός του Ελένη (Σαμίου) δακτυλογραφεί για πολλοστή φορά ξανά διορθωμένη την «Ασκητική». Θα ακολουθήσουν και άλλες διορθώσεις. Στις 2 Μαρτίου 1944 ο Καζαντζάκης, έχοντας προσθέσει το κεφάλαιο «Η σιγή», γράφει από την Αίγινα: « τη διόρθωσα οριστικά».
Έτσι γίνεται η δεύτερη έκδοση το 1945, με καλλιτεχνική φροντίδα και ξυλογραφίες του Γιάννη Κεφαλληνού, αφιερωμένη στον Παντελή Πρεβελάκη. Ο Καζαντζάκης την κατατάσσει τότε στα φιλοσοφικά του βιβλία, ενώ το 1954 «δεν ξέρει πού να την τοποθετήσει» γράφει στον Πρεβελάκη στις 4 Ιανουαρίου 1954.
Για τον Καζαντζάκη, το ένα τούτο, που «δεν υπάρχει» είναι μια μυστηριακή μέθεξη με την αιωνιότητα. Ουδέποτε χάνεται, αλλά γεννάει την ηθική ευθύνη και την ουσία, είναι σαν τη ψυχή του ανθρώπου. Και η ψυχή του ανθρώπου είναι μια φλόγα, ένα πύρινο πουλί που πηδάει από κλαρί σε κλαρί, από κεφάλι σε κεφάλι, και φωνάζει πως δεν μπορεί να σταθεί, δεν μπορεί να καεί, κανένας δεν μπορεί να τη σβήσει. Έτσι αρχίζει το κεφάλαιο «Η σιγή». Για τον Καζαντζάκη «η Ασκητική είναι η πιο σπαρακτική κραυγή της ζωής μου».